Top 11 Web development Interview questions for 2020

Top 11 Web development Interview questions for 2020

Becoming a web developer is one of the trending calls of the era. You code, you design, and you create. Before you step into its technical aspects, you need to prepare yourself with all the relevant skills that go around the subject. Be it a certified Full-stack web development course or self-learning, before getting yourself industry ready to full corporate paradigms, there are certain knowledge basics which you ought to know. let’s see a few of the must-know questions which your interviewer would expect you to answer before handing you over the role.

Web development career opportunities in Bangalore

Q1. What are the key skills that a web developer should know:

Ans: The key technical coding skills that a web developer needs to know are,

  1. HTML
  2. CSS
  3. JavaScript
  4. SQL
  5. PHP/RUBY/PYTHON
  6. JQuery

Q2. What is the difference between SVG and <canvas>?

Ans: <SVG> Scalable vector Graphic (based on shape) is an image format based on XML which is used to describe 2-dimensional graphic on the web. SVG images can be customised, resized, compressed, and modified using JavaScript and CSS. SVG images can be printed in high resolutions. SVG gives better performance with smaller objects and larger space. SVG images possess better scalability, and pixelation is less likely to occur.

<Canvas> is Raster based image format (based on pixels). Canvas Images can be interchangeably converted to png and JPEG format. Comparatively to SVG, Canvas images have less rendering capability. Canvas images can only be modified with Javascript but no CSS. Canvas images have lower scalability compared to SVG. They perform better with large no of objects and smaller space.

Q3. Name some Latest APIS included in HTML5.

Ans: Some latest APIS included in HTML5 are

  1. HTML Geolocation
  2. HTML Drag and Drop
  3. HTML local storage
  4. HTML Application cache
  5. HTML Web workers
  6. HTML SSE

Q4. Which APIS has been removed from HTML5 and through elements they have been replaced?

Ans: The following elements have been removed in HTML5:

  1. <acronym> is replaced by <abbr>
  2. <applet> is replaced by <object>
  3. <basefont> is replaced by CSS
  4. <big> is replaced by CSS
  5. <center> is replaced by CSS
  6. <dir> is replaced by <ul>
  7. <font> is replaced by CSS
  8. <strike> is replaced by CSS, <s> or <dl>
  9. <tt> is replaced by CSS

Q5. What is the difference between Detach() and remove() and empty() in JQuery?

Ans: Detach(): This instruction removes all the selected elements, including child nodes and texts. It keeps data and events intact. It saves a copy of removed item which can be reinserted later.

Remove(): This instruction removes elements, including data and events.

Empty (): This instruction only removes the content from the selected element.

Q6. What is the difference between a front end and back end developer?

Ans: Front-end developer: Front end developer is the interface between the design and the user. They are responsible for generating the view of the website through encrypting layouts in terms of the images and graphics and map them into codes. How a website will look like at the end of the day can only get fruitful when it gets coded into. Front end developers need to efficient in at least three languages, HTML, CSS and Javascript. 

Back-end developer: While front end developers deal with the look and feel of the website and convey it to the users, Back end developers do the interfacing between website and server. They build codes which back website server and database systems. 

Their role is very crucial and is rooted since the whole reliability of the website depends on them. Imagine you are trying to reach a website, and it shows “404 error”. Yes, that’s what!. This is how crucial it gets when it comes to the back-end. Basically, these developers use coding languages like Java, Python, Ruby and PHP for the purpose.

Q7. What is the difference between HTML and HTML5?

Ans: HTML is known as HyperText Markup Language used to design a web page. HTML5 is the fifth version of HTML language.

HTML: 

  • It doesn’t support audio and video with flash player.
  • It generally uses cookies to store data.
  • It is compatible with all old browsers.
  • It has complicated and long encoding.
  • Charset, async and ping are not available in HTML.
  • It is less likely to get accurate Geolocation of the user.
  • It doesn’t take inaccurate syntax.

HTML5:

  • It supports audio and video with <audio> and <video> tags.
  • It uses the SQL database and cache to store data.
  • It is compatible with all the new browsers like Firefox, Safari, Mozilla.
  • It hosts simple and easy encoding.
  • Charset, async and ping are a part of its attributes.
  • Accurate Geolocation of the user can be tracked using JS Geolocation API.
  • It can handle inaccurate syntax.

Q8. Name some web development tools, Web developers generally use?

Ans: Some web development tools that front end developers generally use are

  • Sublime text
  • JQuery
  • Angular JS
  • Sass
  • Grunt
  • Codepen
  • GitHub
  • HTML 5
  • Webstorm
  • Typescript

Q9. What do you mean by Doctype?

Ans: Doctype is a document type declaration which is basically an instruction which entails the webpage about the markup language that has been used. It informs about which version of HTML has been implemented.

Declaration:

<!DOCTYPE html>

<html>

<head>

<title>Page Title</title>

</head>

<body>

<h1>My First Heading</h1>

<p>My first paragraph.</p>

</body>

</html>

Q10. How HTML is different from XHTML?

Ans: XHTML is the Extensible Hyper Markup Text language.

It is more formal, stringent and disciplined than normal HTML.

  • XHTML elements demand to be neatly nested.
  • XHTML elements should be closed.
  • XHTML elements have to be in lower case.
  • In XHTML, attributes minimisation is prohibited.
  • In XHTML, the attributes have to be within Quotes.

Q11. What are some effective ways to reduce page loading time?

Ans: Few ways through which you can reduce the page loading time are,

  • Reducing the image size: Don’t scale the dimensions, but optimise it.
  • Removing Widgets which are not required and preventing it from overstuffing the page.
  • By compressing and optimising the content.
  • It is preferable to place stylesheet references at the top.
  • It is preferable to place Script reference below the page.
  • Reducing the usage of HTTP requests.
  • Reducing 301 redirects.
  • It is preferable to cache the web, to reduce the strain on the servers.

Leave a Reply

Close Menu
Call Now Button

Lets Get Started

Lets Get Started